ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ & ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

 

Η Πανελλαδική Καμπάνια του Υπουργείου Παιδείας «Αγαπώ και Προβάλλω τον Τόπο μου» ολοκληρώθηκε για τη φετινή χρονιά την περασμένη Κυριακή 1η Απριλίου 2012. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου ανέλαβε την πρωτοβουλία για την οργάνωση και το συντονισμό των κεντρικών  εκδηλώσεων  που πραγματοποιήθηκαν σε όλους τους νομούς ευθύνης της σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα, στη Μεσσηνία έγινε περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Καλαμάτας  και στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης με τη βοήθεια εκπαιδευτικού υλικού και δραστηριοτήτων, καθώς και συναυλία της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας. Στην Αρκαδία, υλοποιήθηκε περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα το δασικό οικοσύστημα της Μαλεβής, εργαστήρι ζωγραφικής στην πλατεία του Άρεως στην Τρίπολη με θέμα «Παραδοσιακά κτίρια της πόλης μας» και περιβαλλοντικό μονοπάτι και καλλιτεχνικό εργαστήρι με θέμα «Κατασκευές με υλικά της φύσης» στο άλσος Αγίου Γεωργίου Τρίπολης.  Στην Αργολίδα, στο Ναύπλιο έγινε παρουσίαση της πόλης του Ναυπλίου και στη συνέχεια παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού σε όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης,  καθώς και ζωγραφική με θέμα «Προβάλλω και διαφημίζω τον τόπο μου σε άλλους μαθητές της Ελλάδας ή και του εξωτερικού». Στο Άργος υλοποιήθηκε το πρόγραμμα «Άργος, ένας ταξιδευτής στην ιστορία». Στην Κορινθία, οργανώθηκε ξενάγηση στο μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου, ζωγραφική και θεατρικό παιχνίδι για μαθητές και γονείς. Στη Λακωνία, στην αίθουσα εκδηλώσεων των Μολάων παρουσιάστηκε το υλικό που ετοίμασαν οι μαθητές για να προβάλουν τον τόπο τους (βίντεο, φωτογραφίες, εικαστικές δημιουργίες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον για τις εκδηλώσεις αυτές ξεπέρασε κάθε προσδοκία καθώς συμμετείχαν συνολικά πάνω από 500 μαθητές και γονείς.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει όλα τα βίντεο που δημιούργησαν οι μαθητές  με θέμα «Αγαπώ και Προβάλλω τον Τόπο μου» και να δημιουργήσει ένα ενιαίο υλικό προβολής της περιφέρειας Πελοποννήσου, το οποίο θα αναρτηθεί και στο διαδίκτυο. Ήδη, στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου http://pelop.pde.sch.gr έχουν αναρτηθεί οι ψηφιακές δημιουργίες των μαθητών όλης της Περιφέρειας.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, κ. Πέτρος Μισθός, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ανταπόκριση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων στο πρόγραμμα «Αγαπώ και Προβάλλω τον Τόπο μου» και ευχαρίστησε τα μέλη των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας, Καστρίου και Νέας Κίου για την άρτια οργάνωση των κατά τόπους εκδηλώσεων, καθώς και όσους  Διευθυντές Εκπαίδευσης και υπευθύνους σχολικών δραστηριοτήτων προώθησαν με ζήλο και στήριξαν τις δράσεις αυτές. Ελπίδα όλων των υπευθύνων της καμπάνιας αυτής είναι η αγάπη των μαθητών για τον τόπο τους να γίνει πράξη και να εκφραστεί μέσα από τις σχολικές δράσεις τους .

Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων

 

Σχετικά με τον 19ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εφημερίδων Και Περιοδικών της Εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι δόθηκε παράταση στην κατάθεση συμμετοχών, μέχρι και 17 Απριλίου 2012.

Οι συμμετοχές θα αποστέλλονται στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», Μιχαλακοπούλου 80, Τ.Κ. 11528, Αθήνα, με την ένδειξη : «Για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων» και θα γίνονται δεκτές μέχρι και 17 Απριλίου (σφραγίδα ταχυδρομείου).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", ΤΗΛ. 211 3658398, FAX. 211 3658301.

 

 

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας ξεκίνησε στο τέλος Φεβρουαρίου μια πανελλαδική μαθητική καμπάνια με τίτλο: «Αγαπώ και Προβάλλω τον Τόπο μου». Στόχος της καμπάνιας αυτής είναι να γνωρίσουν οι μαθητές την ιστορία, τον πολιτισμό και τις ομορφιές του τόπου τους και στη συνέχεια να τον προβάλλουν με κάθε τρόπο ώστε να αποτελέσει προορισμό για εκδρομές μαθητών από όλη την Ελλάδα.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η συμμετοχή στην καμπάνια ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι μαθητές ετοίμασαν μικρά βίντεο και φωτογραφίες προβάλλοντας τον τόπο τους, τα «έντυσαν» με μουσικές, τραγούδια και δικές τους συνθέσεις δημιουργώντας  έτσι ένα πρωτότυπο υλικό τουριστικής προβολής. Όλα τα βίντεο έχουν αναρτηθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου (http://vod.sch.gr) που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό.

Η καμπάνια «Αγαπώ και Προβάλλω τον Τόπο μου» κορυφώνεται  την Κυριακή 1η Απριλίου με δράσεις που θα γίνουν στις έδρες των Νομών όλης της Ελλάδας και περιλαμβάνουν εκπαιδευτικούς περιπάτους στο ιστορικό κέντρο των πόλεων, ποδηλατοδρομίες, ζωγραφική, γκράφιτι, εκπαιδευτικές επισκέψεις  σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθούν εκείνη την ημέρα δράσεις σε συνεργασία με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) για τους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης ως εξής:

ΑΡΚΑΔΙΑ:

• Περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Ελάτε να γίνουμε γιουνιπερογνώμονες», στο δάσος της Μαλεβής Κυνουρίας για 45 γονείς και μαθητές με θέμα το δασικό οικοσύστημα.

• Εργαστήρι ζωγραφικής στην πλατεία του Άρεως στην Τρίπολη για 40 γονείς και μαθητές με θέμα :  «Παραδοσιακά κτίρια της πόλης μας». (09:45 -13:30)

•  Περιβαλλοντικό μονοπάτι και καλλιτεχνικό εργαστήρι με θέμα «Κατασκευές  με υλικά της φύσης» στο άλσος του Αγίου Γεωργίου Τριπόλεως για 40 γονείς και μαθητές. (09:45 – 13:00)

ΑΡΓΟΛΙΔΑ:

• ΑΡΓΟΣ:  Υλοποίηση του Προγράμματος του ΚΠΕ Νέας Κίου με θέμα "Άργος, μια πόλη ταξιδευτής στην Ιστορία", με Ομάδες μαθητών της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης.

•ΝΑΥΠΛΙΟ: Υλοποίηση του Προγράμματος του ΚΠΕ Νέας Κίου με θέμα "Ναύπλιο, ταξίδι στο παρελθόν",  με ομάδες μαθητών της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης.

• Κοινή Μουσική Εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας με Σχολείο της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Δευτέρας 2 Απριλίου στο Μπουσουλοπούλειο Θέατρο του Άργους.

ΚΟΡΙΝΘΙΑ:

Στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου (10:30-13:00),

• ξενάγηση στο μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο

• ζωγραφική, φωτογραφία, θεατρικό παιχνίδι.

ΛΑΚΩΝΙΑ:

Στο ΚΠΕ Μολάων,

•παρουσίαση και προβολή των βίντεο και φωτογραφιών που ετοίμασαν οι μαθητές για την καμπάνια «Αγαπώ και Προβάλλω τον Τόπο μου».

• εικαστικό πρόγραμμα  «Δημιουργώ το χάρτη της περιοχής μου».

ΜΕΣΣΗΝΙΑ:

• Στην Καλαμάτα (για μαθητές Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, Β΄ Γυμνασίου και Β΄ Λυκείου και τους συνοδούς τους) το Πρόγραμμα: «Καλαμάτα: Από το κάστρο ως την παραλία, περιβάλλον και ιστορία», περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης με τη βοήθεια σχετικού υλικού και δραστηριοτήτων. (09:30 - 13:00)

•Στην αρχαία Μεσσήνη (για μαθητές Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού, Α΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου και τους συνοδούς τους) το Πρόγραμμα: «Αρχαία Μεσσήνη, ένα παράδειγμα αειφορικής διαχείρισης από το παρελθόν»,   περιήγηση στα τείχη και τον αρχαιολογικό χώρο με τη βοήθεια σχετικού υλικού και δραστηριοτήτων. (09:30 -13:00)

Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων

 

 

Content View Hits : 305746