ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ & ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (93)

 

 

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας ξεκίνησε στο τέλος Φεβρουαρίου μια πανελλαδική μαθητική καμπάνια με τίτλο: «Αγαπώ και Προβάλλω τον Τόπο μου». Στόχος της καμπάνιας αυτής είναι να γνωρίσουν οι μαθητές την ιστορία, τον πολιτισμό και τις ομορφιές του τόπου τους και στη συνέχεια να τον προβάλλουν με κάθε τρόπο ώστε να αποτελέσει προορισμό για εκδρομές μαθητών από όλη την Ελλάδα.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η συμμετοχή στην καμπάνια ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι μαθητές ετοίμασαν μικρά βίντεο και φωτογραφίες προβάλλοντας τον τόπο τους, τα «έντυσαν» με μουσικές, τραγούδια και δικές τους συνθέσεις δημιουργώντας  έτσι ένα πρωτότυπο υλικό τουριστικής προβολής. Όλα τα βίντεο έχουν αναρτηθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου (http://vod.sch.gr) που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό.

Η καμπάνια «Αγαπώ και Προβάλλω τον Τόπο μου» κορυφώνεται  την Κυριακή 1η Απριλίου με δράσεις που θα γίνουν στις έδρες των Νομών όλης της Ελλάδας και περιλαμβάνουν εκπαιδευτικούς περιπάτους στο ιστορικό κέντρο των πόλεων, ποδηλατοδρομίες, ζωγραφική, γκράφιτι, εκπαιδευτικές επισκέψεις  σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθούν εκείνη την ημέρα δράσεις σε συνεργασία με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) για τους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης ως εξής:

ΑΡΚΑΔΙΑ:

• Περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Ελάτε να γίνουμε γιουνιπερογνώμονες», στο δάσος της Μαλεβής Κυνουρίας για 45 γονείς και μαθητές με θέμα το δασικό οικοσύστημα.

• Εργαστήρι ζωγραφικής στην πλατεία του Άρεως στην Τρίπολη για 40 γονείς και μαθητές με θέμα :  «Παραδοσιακά κτίρια της πόλης μας». (09:45 -13:30)

•  Περιβαλλοντικό μονοπάτι και καλλιτεχνικό εργαστήρι με θέμα «Κατασκευές  με υλικά της φύσης» στο άλσος του Αγίου Γεωργίου Τριπόλεως για 40 γονείς και μαθητές. (09:45 – 13:00)

ΑΡΓΟΛΙΔΑ:

• ΑΡΓΟΣ:  Υλοποίηση του Προγράμματος του ΚΠΕ Νέας Κίου με θέμα "Άργος, μια πόλη ταξιδευτής στην Ιστορία", με Ομάδες μαθητών της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης.

•ΝΑΥΠΛΙΟ: Υλοποίηση του Προγράμματος του ΚΠΕ Νέας Κίου με θέμα "Ναύπλιο, ταξίδι στο παρελθόν",  με ομάδες μαθητών της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης.

• Κοινή Μουσική Εκδήλωση του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας με Σχολείο της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Δευτέρας 2 Απριλίου στο Μπουσουλοπούλειο Θέατρο του Άργους.

ΚΟΡΙΝΘΙΑ:

Στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου (10:30-13:00),

• ξενάγηση στο μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο

• ζωγραφική, φωτογραφία, θεατρικό παιχνίδι.

ΛΑΚΩΝΙΑ:

Στο ΚΠΕ Μολάων,

•παρουσίαση και προβολή των βίντεο και φωτογραφιών που ετοίμασαν οι μαθητές για την καμπάνια «Αγαπώ και Προβάλλω τον Τόπο μου».

• εικαστικό πρόγραμμα  «Δημιουργώ το χάρτη της περιοχής μου».

ΜΕΣΣΗΝΙΑ:

• Στην Καλαμάτα (για μαθητές Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, Β΄ Γυμνασίου και Β΄ Λυκείου και τους συνοδούς τους) το Πρόγραμμα: «Καλαμάτα: Από το κάστρο ως την παραλία, περιβάλλον και ιστορία», περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης με τη βοήθεια σχετικού υλικού και δραστηριοτήτων. (09:30 - 13:00)

•Στην αρχαία Μεσσήνη (για μαθητές Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού, Α΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου και τους συνοδούς τους) το Πρόγραμμα: «Αρχαία Μεσσήνη, ένα παράδειγμα αειφορικής διαχείρισης από το παρελθόν»,   περιήγηση στα τείχη και τον αρχαιολογικό χώρο με τη βοήθεια σχετικού υλικού και δραστηριοτήτων. (09:30 -13:00)

Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων

 

 

 

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Μισθός, παρέθεσε συνέντευξη τύπου σχετικά με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του τρέχοντος σχολικού έτους και κυρίως για τη λειτουργία Βαθμολογικού Κέντρου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη.

Συγκεκριμένα, ανέφερε τη σπουδαιότητα ύπαρξης Βαθμολογικού Κέντρου στην Περιφέρειά μας, μετά από πολλά χρόνια απουσίας. Έκανε σαφές ότι αυτό θα οδηγήσει στη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, καθώς εξάγονται ουσιαστικά συμπεράσματα για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, γίνονται πιο κατανοητές οι απαιτήσεις των εξετάσεων και αποκτάται πολύτιμη εμπειρία από τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς. Επιπλέον, τονώνεται η αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση των καθηγητών-βαθμολογικών με θετικές επιδράσεις και για τους μαθητές τους. Τέλος, επεσήμανε την αδιαμφισβήτητη ανάγκη, όσων θα εμπλακούν στη διαδικασία της βαθμολόγησης, να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της ευθύνης τους, ώστε να επιτευχθεί αντικειμενική και αδιάβλητη αξιολόγηση των παιδιών που κοπίασαν μαζί με τις οικογένειές τους γι’ αυτές τις εξετάσεις.

Κλείνοντας διαβεβαίωσε ότι το νέο βαθμολογικό κέντρο θα στηριχθεί από όλους και θα λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων

 


Σας ενημερώνουμε ότι κατά τη διάρκεια του 2012, με αφορμή την ανακήρυξή του από το Υπουργείο Πολιτισμού ως έτους Νικηφόρου Βρεττάκου, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Σπάρτης, στην οποία φιλοξενείται το Αρχείο του Λάκωνα ποιητή και Ακαδημαϊκού.


Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η γνωριμία των μαθητών με τη ζωή και το έργο του ποιητή με τη βοήθεια κατάλληλου οπτικοακουστικού υλικού. Τα προγράμματα απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας δίνονται οι παρακάτω δυνατότητες:


•Πραγματοποίηση ενημερωτικών επισκέψεων στο χώρο του Αρχείου στη Δημόσια Κεντρική
Βιβλιοθήκη Σπάρτης και στην πατρική οικία του ποιητή στην Πλούμιτσα.


• Συμμετοχή ομάδων μαθητών στα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα πραγματοποιούνται στο
χώρο του Αρχείου, στην Πλούμιτσα, στο παράρτημα του Αρχείου στις Κροκεές και στην
Κουμαντάρειο Πινακοθήκη στη Σπάρτη.


• Φιλοξενία και παρουσίαση σε άλλους φορείς (σχολεία κ.α) κινητής έκθεσης (22-26 αφίσες), που
περιλαμβάνει χρονολόγιο της ζωής και του έργου του ποιητή και συνοδεύεται από εκπαιδευτικό
υλικό.


• Υποστήριξη ερευνητικών εργασιών με θέμα τον Νικηφόρο Βρεττάκο.


Για την οργάνωση δράσεων παιδαγωγικών επισκέψεων μπορείτε να απευθύνεστε στην κ.Ελένη Τζανετάκου, διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης (τηλ.2731026853, 2731021180, fax.2731089331, e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ).
Σας καλούμε να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου και να αναλάβετε πρωτοβουλίες  που θα βοηθήσουν τους μαθητές να γνωρίσουν το έργο αυτού του σπουδαίου Έλληνα ποιητή,  να έρθουν σε επαφή με την ευαίσθητη ιδιοσυγκρασία και τη λυρική του φύση.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής
Π.&Δ. Εκπαίδευσης Πελοποννήσου
Πέτρος  Δ. Μισθός


Ακολουθεί συνημμένο έγγραφο.

 

 

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Μισθός, είχε συνεργασία με τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων Β/θμιας και Α/θμιας Εκπ/σης του Δήμου Τρίπολης, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012 και την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου αντίστοιχα, κατά την οποία τονίστηκε ο καθοριστικός ρόλος των Δ/ντών των σχολείων στην αναμόρφωση και αναβάθμιση των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού έργου, όπως και στη διασφάλιση της ομαλής και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Υπουργείο Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ. λειτουργίας τους.

Ο κ. Μισθός αναφέρθηκε στα δύο επικείμενα νομοθετήματα αναφορικά με το ¨Νέο Λύκειο¨ και το ¨Τεχνολογικό Λύκειο¨, τα οποία αναμένεται να αλλάξουν το χάρτη του μαθητικού πληθυσμού.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη διασφάλιση από μέρους των Διευθυντών των Σχολείων, της σωστής λειτουργίας των κυλικείων και της μεταφοράς των μαθητών από τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, ώστε να γίνεται με ασφάλεια και όπως προβλέπεται . Μίλησε για την προετοιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ώστε να διεξαχθούν απρόσκοπτα, καθώς και για την ενδεχόμενη λειτουργία βαθμολογικού κέντρου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στη συνέχεια, επέστησε την προσοχή στην αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων παραβατικότητας και προβληματικής συμπεριφοράς στο σχολικό χώρο και σύστησε συνεργασία των Συλλόγων Διδασκόντων με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και με τις Σχολικές Επιτροπές.

Τέλος, ευχαρίστησε τους Διευθυντές για τη μέχρι τώρα συνεργασία τους και τόνισε όχι μόνο το διοικητικό αλλά και τον παιδαγωγικό τους ρόλο.

Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων

 

Ακολουθεί συννημένο κείμενο

Wednesday, 25 January 2012 10:21

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10/10/2011

Wednesday, 25 January 2012 10:20

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 09/09/2011

Wednesday, 25 January 2012 10:20

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 01/09/2011

Content View Hits : 309725